OPENWARE-SBS Kutatás-fejlesztési Beruházó és Üzemeltető Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Openware-SBS

Projekt

Támogató neve: HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt.

A pályázati felhívás megnevezése: Nemzeti Exportvédelmi Program Külpiaci Növekedési Támogatás

A projekt címe: Zöldhulladék és szerves hulladék feldolgozásával létrehozott Nitrogén‐foszfor‐kálium tartalmú szilárd kompaktált műtrágya keveréket előállító üzem

A szerződött támogatás összege: 1.238.633.640.- Ft.

A projekt tartalmának rövid, tényszerű bemutatása.

A beruházásunkban felépülő üzem célja a zöldhulladék és szerves hulladékból (elsődlegesen a szennyvíziszapból és egyéb szilárd szerves hulladék keverékéből) olyan mezőgazdasági talajjavító termék előállítása, amely tápanyag összetétele következtében javítja a termőföldek Nitrogén/Foszfor/Kálium (NPK) ellátottságát.

A pályázat keretében olyan feldolgozó üzem jön létre, amely a Vajdaságban hosszútávon megoldja egy adott terület (jelenleg elsősorban a szabadkai szennyvíztisztító) szennyvíziszap elhelyezési problémáját, ezzel új és környezetbarát terméket hozva létre („bio-szén”), amely mintaként szolgálhat további hasonló üzemek megépítésére.

Üzemünk a zöldhulladék, szerves hulladék és szennyvíziszap zárt rendszerű keverését és szárítását követően a legmodernebb karbonizáláson alapuló technológiával magas Nitrogén/Foszfor/Kálium (NPK) mennyiséget tartalmazó pelletált Bio-szenet (más néven Agro-szén, bio-műtrágya) állít elő.

A pelletált „bio-szén” alapvetően laza, porózus szerkezetű anyag, ami víz hatására a talajba bemosódva javítja annak tápanyag ellátottságát.

A „bio-szén” mezőgazdasági alkalmazásával a tervezett termés mennyisége kb.10-15%-kal növelhető.

Az EU eltökélt a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek újrahasznosításának a felfuttatásában, aminek fontos célja a műtrágyák használatának jelentős csökkentése és biztonságos termékekkel történő kiváltása.